Sfeerhaard: hoofdverwarming of bijverwarming?

Dimplex Sierra Setting

Kan ik mijn huis of bepaalde kamer verwarmen met een sfeerhaard?

Wij krijgen regelmatig de vraag of een sfeerhaard als hoofdverwarming kan dienen of alleen als bijverwarming. Vaak denkt men bij een sfeerhaard op bio ethanol of met een elektrische unit dat deze geen of weinig warmte geven. Maar in onderstaande blog zullen we uitleggen dat dit vaak niet het geval is.

Waar hangt de warmte behoefte van af?

Wil je een (woon)kamer verwarmen, dan hangt de warmte behoefte en ook de effectiviteit van de verwarming af van een aantal zaken, zoals:

  • Bouwjaar van het huis.
  • Isolatiewaarde van het huis.
  • Soort verwarmingsinstallatie en de leeftijd daarvan. Dit kan invloed hebben op de temperatuur in uw huis.
  • Ruimte van de (woon)kamer die je wilt verwarmen.

In het algemeen geldt: hoe kleiner de ruimte die je wilt verwarmen, hoe effectiever je die bij kunt verwarmen met een bio-ethanol of elektrische haard met verwarmingsfunctie. De bio ethanol sfeerhaarden kunnen een ruimte van wel 120 m3 aangenaam verwarmen. De elektrische sfeerhaard kunnen ruimtes aan tot max 20m2 en dien je echt als een bijverwarming te zien. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld voor een aantal uurtjes en bepaalde ruimte wilt verwarmen. Een sfeerhaard geeft dus niet alleen een gezellige indruk, maar kan ook echt zorgen voor een aangename warmte. Hiermee kan het gasverbruik sterk worden verlaagd. En dat in een tijd waarin de hoge gasprijs zorgt voor een hoge energierekening.

Hoe gebruik ik een (sfeer)haard in mijn huis?

Wanneer je gebruik wilt maken van een sfeerhaard als (bij)verwarming, adviseren wij om de centrale verwarming niet lager dan 18 graden te zetten en dan bij thuiskomst de sfeerhaard aan te zetten. Wanneer de centrale verwarming helemaal uit zou staan, duurt het simpelweg te lang voordat je een aangename temperatuur bereikt, of ga je erg veel bio-ethanol of stroom verbruiken.
Wat is er lekkerder dan dat je thuiskomt, de haard aandoet en snel kunt genieten van warmte, een prachtig vuurspel en een gezellige sfeer?

Hoe zit het dan met onderhoud of bijvullen van de brandstof?

Als je een houtkachel of open haard hebt, kun je heerlijk genieten van de warmte en de vlammen. Toch moet je altijd zorgen voor voldoende voorraad droog hout in het houthok, maar ook moet je het hout naar binnen brengen. Vooral als het koud is of regent, is dat geen leuke klus. Bovendien moet je de schoorsteen laten vegen en klagen de buren soms over rook- en stankoverlast.

De elektrische sfeerhaard heeft alleen maar een stopcontact nodig. Bij veel modellen is het stofvrij maken van de haard voldoende als onderhoud.
Voor de bio ethanol sfeerhaard moet je natuurlijk flessen bio ethanol in huis hebben. Deze kun je bestellen in literflessen, of in grootverpakkingen. Het verbruik van de bio ethanol hangt van de grootte van de brander af. Een kleinere brander is zuiniger in gebruik, maar kan ook een kleinere ruimte verwarmen en daardoor eerder als bijverwarming geschikt zijn. In ons blog over bio-ethanol kunt u hierover meer lezen.
U kunt de sfeerhaarden op elke gewenste plek plaatsen in uw kamer, omdat er geen rookgasafvoer of schoorsteen nodig is.

Kortom, bespaar energiekosten, verwen uzelf met een sfeerhaard en geniet van de mooie momenten bij het vuur!

Neem voor advies of vragen gerust contact met ons op:

Team Multihaarden

phone-icon-square.png Telefoon NL: 020 - 21 01 413
Klantenservice van maandag t/m zaterdag bereikbaar.
Van 09:00 t/m 21:00 uur

WhatsApp: +31619099555

e-mails-icon.png E-mail: info@multihaarden.nl