Bio-ethanol: duurzaam alternatief?

Bio ethanol haard ()

Bio-ethanol wint aan populariteit. Het wordt tegenwoordig bijgemengd in onze benzine (E10) en ook in sfeerhaarden wordt voornamelijk bio-ethanol gebruikt.

Maar is het gebruik van bio-ethanol duurzaam? En kun je er ook (gedeeltelijk) je huis mee verwarmen? Hieronder geven we kort een toelichting op de voordelen, maar ook de nadelen van bio-ethanol.

Voordelen:

Schone brandstof: Vergeleken met andere brandstoffen zoals benzine, hout, diesel of steenkool is bio-ethanol een schone brandstof. Bij de verbranding van bio-ethanol komen er geen schadelijke gassen, roet of andere stoffen vrij. Daarnaast komen er vrijwel geen geuren vrij.

Relatief goedkoop: De bioethanol is in liter flessen te krijgen die ongeveer €5.- per fles kosten. Hiermee kan een wat kleinere biohaard ongeveer 4-6 uren branden. Je kunt de bio-ethanol ook in grotere verpakking kopen wat gunstiger is voor de prijs. Er is ook goedkopere bio-ethanol op de markt, maar let op: zorg ervoor dat het zuiverheidsgehalte tenminste 96% is, anders krijg je wel last van roet en/of nare geuren.
Wat wij bij Multihaarden bovendien belangrijk vinden is dat de bio-ethanol die wij verkopen verpakt is in een afbreekbaar en volledig recyclebare fles.

Geen rookgasafvoer nodig: een bio-ethanol haard is vaak los te plaatsen. Er is geen afvoer nodig, omdat er sprake van een schone verbranding is. Er is alleen waterdamp en CO2 als 'afval'.

Geeft echte warmte af: Een biohaard wordt voornamelijk als sfeerhaard gebruikt, maar er zijn ook wat grotere modellen die een ruimte van zelfs 100m2 kunnen verwarmen. Uiteraard gebruik je dan wel meer bio-ethanol dan een sfeer haard. Toch kan een sfeerhaard ook nog zo'n 3Kw (3000watt) aan warmte afgeven, waarmee een kleinere ruimte toch 2-3 graden opgewarmd kan worden. Er gaat geen warmte verloren doordat er geen schoorsteen is. Met de huidige gasprijzen wordt bio-ethanol een steeds interessanter alternatief om meer gericht ruimtes te verwarmen, in plaats van je hele huis.

Goedkoper in aanschaf: een bio-ethanol sfeerhaard is vaak veel goedkoper in aanschaf dan een traditionele houtkachel of open haard. Ook hoeven er geen kosten gemaakt te worden voor het installeren van een rookkanaal.

Nadelen:

Minder warmte dan houtkachel: zoals al besproken geeft een traditionele houtkachel meestal meer warmte af. Toch zijn er tegenwoordig nieuwe modellen sfeerhaarden die ook wel tot 8Kw warmte afgeven. Deze behoren dan wel tot een wat hogere prijsklasse.

Bij onjuist gebruik kan er gevaar op brand ontstaan: De biohaard moet natuurlijk bijgevuld worden. Wanneer dit gedaan wordt terwijl de haard nog warm is, kan er brandgevaar ontstaan. Het is daarom noodzaak dat u eerst 30 minuten wacht tot de haard is afgekoeld, voordat er nieuwe bio-ethanol in de verbrandingskamer wordt gegoten.

Bij langdurig gebruik moet je ventileren: De haard verbruikt bij de verbranding zuurstof uit je huis. Bij langdurig gebruik moet je daarom zorgen voor toevoer van verse zuurstofrijke lucht. Vergelijk het met een drukke verjaardagsvisite in huis. Dan wordt er ook veel zuurstof verbruikt en zet je (meestal) ook een raampje op een kier.

We hopen dat bovenstaande informatie je helpt om een keuze te kunnen maken om wel of niet voor een bio-ethanol haard te gaan. We helpen je graag om die keuze te maken. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via het Contactformulier of via :
phone-icon-square.png Telefoon NL: 020 - 21 01 413
Klantenservice van maandag t/m zaterdag bereikbaar.
Van 09:00 t/m 21:00 uur

WhatsApp: +31619099555

e-mails-icon.png E-mail: info@multihaarden.nl