Ik wil graag een bio-ethanol haard inbouwen... waar begin ik?

Hoe begin ik aan het inbouwen van een bio-ethanolhaard?

Het inbouwen van een bio-ethanol haard is een proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist om ervoor te zorgen dat de haard veilig en efficiënt werkt. Hier zijn de stappen die je moet doorlopen:

 1. Veiligheid voorop:
  Zorg ervoor dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, zoals handschoenen en veiligheidsbril.
  Werk in een goed geventileerde ruimte om te voorkomen dat dampen zich ophopen.

 2. Locatie kiezen:
  Kies een geschikte locatie voor de bio-ethanol haard. Dit moet een stabiele en vlakke ondergrond zijn, weg van brandbare materialen en objecten.

 3. Lees de handleiding:
  Lees de handleiding van de bio-ethanol haard grondig door voordat je begint. Elke haard kan specifieke installatie-instructies hebben.

 4. Montage en voorbereiding:
  Monteer eventuele meegeleverde onderdelen zoals glaspanelen of branders volgens de instructies in de handleiding.
  Controleer of alle onderdelen correct zijn geïnstalleerd en goed vastzitten. We hebben een apart blog gemaakt met maten en afstanden waar je rekeningen mee moet houden.

 5. Plaatsing en installatie:
  Plaats de bio-ethanol haard op de vooraf gekozen locatie en zorg ervoor dat deze stabiel staat. Er zijn veel verschillende soorten inbouwhaarden zodat je de sfeer en de omlijsting kunt creëren die je wilt. Neem een kijkje op de website voor alle bio-ethanol inbouwhaarden.
  Als de haard aan de muur moet worden bevestigd, volg dan de instructies voor het bevestigen van de haard aan de muur.

 6. Brandstof toevoegen:
  Gebruik alleen de aanbevolen soort bio-ethanolbrandstof voor je haard.
  Vul de brander met de brandstof volgens de instructies in de handleiding. Zorg ervoor dat je niet morst.

 7. Veiligheidsvoorzieningen:
  Zorg ervoor dat de haard is uitgerust met de juiste veiligheidsvoorzieningen, zoals een vlamdover of een sluitmechanisme om de brandstof toevoer te regelen.

 8. Testen:
  Voer een initiële testbrand uit om te controleren of de haard naar behoren functioneert. Let op eventuele lekken of andere problemen. Bij problemen, neem dan contact op met Multihaarden

 9. Onderhoud en reiniging:
  Volg de aanbevolen onderhoudsinstructies in de handleiding om de haard schoon te houden en in goede staat te houden. Iedere haard heeft een handleiding. Ben je de handleiding kwijt? Vraag het ons!

 10. Veiligheidsinstructies opvolgen:
  Volg te allen tijde de veiligheidsinstructies in de handleiding van de haard.
  Houd brandbare materialen uit de buurt van de haard en laat de haard nooit onbeheerd achter terwijl deze brandt.

 11. Brandblusser bij de hand:
  Zorg ervoor dat je een brandblusser binnen handbereik hebt voor noodgevallen. Om een bio-ethanolvuur veilig te blussen, kun je het beste een geschikt brandblusmiddel gebruiken dat is ontworpen voor brandbare vloeistoffen, zoals een brandblusser met een ABC-classificatie. Volg altijd de instructies op het etiket van de brandblusser en probeer nooit met water te blussen, vooral niet bij branden die worden gevoed door brandbare vloeistoffen zoals bio-ethanol. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben bij het omgaan met branden.

 12. Eerste gebruik:
  Gebruik de haard volgens de instructies in de handleiding. Let op eventuele problemen of lekkages en neem indien nodig contact op met de fabrikant of een professionele installateur.

Tenslotte:

Het is van cruciaal belang om de specifieke instructies van de fabrikant van je bio-ethanol haard te volgen, omdat verschillende modellen en merken mogelijk verschillende installatievereisten hebben. Als je niet zeker bent van je installatievaardigheden, is het raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om ervoor te zorgen dat de haard correct en veilig wordt geïnstalleerd. Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit bij het werken met open vlammen en brandstoffen.

Voor afmetingen en afstanden die wij adviseren, hebben we een speciale blog gemaakt, die vind je hier: multihaarden.nl/Bio-ethanol-haard-inbouwen