Bio-ethanol haard inbouwen: hoe doe ik dat en waar moet ik om denken?

AA

Hoe bouw ik een bio-ethanol haard in?

U wilt een sfeerhaard die èchte vlammen geeft en ook nog eens warmte? Dat kan met een bio-ethanol haard. Deze haarden zijn in vele uitvoeringen te verkrijgen en kunnen ook worden ingebouwd. Het grote voordeel is dat er geen rookgasafvoer of schoorsteen nodig is, omdat de haard geen rook uitstoot. Zo is nagenoeg elke woning of appartement geschikt om een bio-ethanol haard te plaatsen. Natuurlijk kun je zelf ook een haard inbouwen en met de onderstaande tips moet dat helemaal goed komen.

Algemene adviezen veiligheid:

• Wanneer je een haard wilt installeren, moet vooraf goed nadenken over de plaats van de haard en de mogelijke gevolgen van die plek. Er zijn op dit moment geen wettelijke verplichtingen voor bio-ethanol haarden, maar gezond verstand gebruiken is aan te raden. Het gaat immers om écht vuur en een licht ontvlambare brandstof. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tot gordijnen (die door de wind heen en weer kunnen waaien)
• Bouw een bio-ethanol haard altijd met niet-brandbare bouwmaterialen.
• Zorg voor voldoende ruimte om het vuur heen, zodat de materialen om de haard heen niet te warm worden. In principe is 30cm boven de haard voldoende, maar beter is om 50-60cm of meer aan te houden. Dit geldt helemaal als u kwetsbare voorwerpen boven de haard hangt of zet (bijvoorbeeld de televisie of een schilderij).

Haard in een meubel / roomdivider maken:

Wanneer je een losse bio-ethanolbrander koopt, kun je die meestal eenvoudig plaatsen in ieder meubel dat in huis staat, bijvoorbeeld een tafel, kast of dressoir. Zelf een meubel om de haard heen bouwen is natuurlijk ook mogelijk. Let hierbij wel erg op het materiaal waarvan het meubel gemaakt is. Meestal is dit van hout en dus brandbaar. Het is eigenlijk altijd beter een inbouwhaard met inbouwframe te kopen. Het inbouwframe geeft een extra bescherming en maakt de haard een stuk veiliger. Ook dan is het nog steeds belangrijk om brandbaar materiaal niet tegen de haard te verwerken. Je kunt bijvoorbeeld Fermacel, Promatect of Promafour gebruiken. MDF en gipsplaten zijn niet geschikt dus!
Installeer je alleen een brander in een meubel, dan loop je dus een risico op brand. In huis is dit echt niet aanbevolen. Voor een tuintafel zou dit wel kunnen, maar daarover later meer.

Voor gedetailleerde afstandsadviezen voor het inbouwen van een bio-ethanol haard klik HIER:

Losse inbouwbranders vind je hier.

Inbouwen in de wand

Heb je een oude open haard in huis en wil je daar een bio-ethanolhaard inbouwen, of in een andere muur, dan is dat zeker een optie. Houd wel altijd rekening met de eerder genoemde algemene adviezen. Zelf een schouw bouwen waar de haard in komt is ook een goede optie. In deze gevallen is het aan te bevelen dat je de inbouwhaard met inbouwframe gebruikt, of zeker weet dat de materialen die je gebruikt niet brandbaar zijn.

Voor afstandsadviezen en meer details, klik hier.

Bekijk hier de collectie bio-ethanol inbouwhaarden.

Inbouwen in buitentafel

Een bio-ethanol brander kan ook uitstekend worden ingebouwd in een buitentafel. Hiervoor gelden in principe ook de eerder genoemde regels. Zorg dat je een geschikte brander koopt die voorzien is van een inbouwframe. Dit geeft een veilige zone om de brander heen.
Het is echter mooier om een bio-ethanol haard te gebruiken in een overdekte of afgesloten ruimte. Dat geeft een rustiger vlambeeld en bovendien komt er dan geen regenwater in de brander.
Zorg wel voor voldoende ventilatie.
Als de brander toch buiten wordt gebruikt is het belangrijk de brander waterdicht af te sluiten als je hem niet gebruikt. Uiteraard kun je het ook zo maken dat de brander er los uitgehaald kan worden om in de winter in de schuur of garage te bewaren.

Voor overige adviezen over losstaande bio-ethanol haarden klik hier.

Alle vrijstaande bio-ethanol haarden zijn hier te vinden.