Inbouwhaarden: hoe en wat?

inbouwhaard met lijst

Inbouwhaarden

Bij Multihaarden.nl verkopen we veel verschillende sfeerhaarden en elektrische haarden. Naast de losse, vrijstaande bio-ethanol haarden of vrijstaande elektrische haarden verkopen wij ook haarden die ingebouwd kunnen worden. Ieder huis is anders en iedereen heeft net weer andere wensen of verlangens.

Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de verwachtingen en wensen je hebt. Pas dan kun je tot een goede keuze komen voor de juiste haard bij jou thuis.

Volg de onderstaande simpele stappen , dan weten we vrij zeker dat wij een geschikte haard voor je kunnen vinden.

Stap 1:

Waar moet de haard komen?

Het maakt nogal uit of je een nieuwe kast gaat bouwen waar je ook een haard in wilt hebben, of dat je een haard in wilt bouwen op de plek waar vroeger de open haard zat. Bedenk dus goed waar je wilt dat de haard komt. Ook is het belangrijk om alvast naar de voorbereiding te kijken. Is er een stopcontact in de buurt, moet er veel gesloopt of verbouwd worden? Ook moet je hier al bekijken welke ruimte je nodig hebt of wilt gebruiken voor een haard.
Ook moet je alvast bedenken of je een haard wilt die zichtbaar is van de voorkant, de zijkant, of misschien wel van alle kanten.

Stap 2:

Welke soort haard wil ik?

Nadat je de ideale plek hebt uitgekozen om een (sfeer)haard neer te zetten, moet je jezelf afvragen wat het doel moet zijn van de haard.
Wil je alleen sfeer, of moet de haard ook warmte kunnen geven? Wil ik echte vlammen, of wil ik toch meer veiligheid door alleen met licht (bijvoorbeeld LED haard) of met waterdamp een vuurbeeld creëren? Er zijn veel verschillende haarden.

Veel modellen haarden kunnen ook warmte afgeven. Dat geldt dus voor een bio-ethanol haard, een elektrische haard, maar ook voor waterdamphaarden. Er is wel een groot verschil in prijsklassen, maar daarover verderop meer.

Je moet ook gaan bedenken hoe vaak je de haard aan wilt hebben en vooral ook hoe lang achter elkaar. Als voorbeeld noem ik dat een bio-ethanolhaard met een kleine brander van 0,5 liter het maar ongeveer anderhalf tot twee uur doet. Als je de haard voornamelijk wil gebruiken voor de gezellige donkere avonden in de winter van 20:00-23:00, dan kom je met zo’n haard dus niet goed uit. Je kunt bovendien een bio-ethanolhaard niet bijvullen als deze nog warm is. Je zult dan dus moeten kijken naar haarden met een grotere brander-inhoud. In dit voorbeeld moet je zoeken naar een brander die ongeveer 1,5 liter inhoudt heeft. Of je zult voor een elektrische haard moeten gaan.
Bedenk verder dat een elektrische haard niet werkt zonder stroom, er zal dus een stopcontact in de buurt moeten zijn.

Om tot een goede keuze te komen, kun je ook het onderhoud of het gemak meenemen in je beslissing. Bij een houtkachel moet je zorgen voor voldoende hout. Zo is het bij een bio-ethanolhaard ook. Je moet elke keer dat je de haard gebruikt zorgen voor voldoende brandstof. Bij elektrische haarden is dit gemakkelijker. Bij een waterdamphaard hoef je in principe alleen te zorgen voor voldoende water in het reservoir. Wel kunnen hier meer onderdelen aan stuk gaan dan bij een eenvoudiger soort haard.

Stap 3:

Welk budget wil ik uitgeven?

Nadat je hebt nagedacht over wat je eigenlijk wilt, is het belangrijk om te kijken of dat wat je wilt ook binnen het budget past. Dat is helaas niet altijd zo. Soms blijkt bijvoorbeeld een waterdamphaard met verwarmfunctie gewoon te duur. Gelukkig kun je altijd een stap terug doen en kijken wat wel bij je wensen én budget past. Wij verkopen producten in allerlei prijsklassen, van goedkopere producenten tot de meer exclusievere merken.

Stap 4:

Wil ik zelf klussen, of ga ik voor meer gemak?

Inbouwhaarden worden ergens ingebouwd. Dat kan een opening zijn die al bestaat in je huis, maar het kan ook zijn dat je zelf iets om de haard heen gaat maken. Op onze website staan bij alle producten de afmetingen beschreven, zodat je hier bij het bouwen rekening mee kunt houden. Mis je toch gegevens, vraag ons dan!
Niet iedereen is echter zo handig. Daarom is er ook de mogelijkheid om een frame op maat om de haard heen te zetten. Dan heb je toch een inbouwhaard of schouwhaard, maar het frame of de lijst is dan kant en klaar. Kijk hier maar voor enkele voorbeelden. Is je keuze eerder al gevallen op een elektrische haard en is er geen stroompunt in de buurt, dan zul je die nog aan moeten leggen. Lukt dit niet, dan is het uiteraard mogelijk om alsnog voor een bio-ethanolhaard te gaan.

We zijn als Multihaarden steeds aan het nadenken hoe we onze service kunnen verbeteren. Binnenkort hopen we een samenwerking aan te gaan, zodat je een eigen meubel met inbouwhaard kunt laten bouwen. Dan heb je volledige keuze en vrijheid om de haard zo te maken, zoals jij dat wilt!

Stap 5:

Aanschaffen:

Waarschijnlijk heb je op basis van bovenstaande punten wel een idee gekregen van welke soort haard je wilt. Misschien heb je zelfs al wel een keuze kunnen maken. Is de keuze duidelijk en wil je aan de slag, dan kun je op onze site direct je haard bestellen.
Heb je meer tips of advies nodig? Dan kun je ons altijd bereiken via onderstaande wegen.

We hopen dat deze tips nuttig kunnen zijn om jou de perfectie inbouwhaard te laten kiezen.
Wij wensen je veel plezier met de keuzes die je kunt maken en hopen je gauw op onze site te mogen verwelkomen.

Team Multihaarden

phone-icon-square.png Telefoon NL: 020 - 21 01 413
Klantenservice van maandag t/m zaterdag bereikbaar.
Van 09:00 t/m 21:00 uur

WhatsApp: +31619099555

e-mails-icon.png E-mail: info@multihaarden.nl