10 veel gestelde vragen over elektrische haarden

Trimline E Corner Room Set Ambient Lighting

10 veel gestelde vragen bij het aanschaffen van een elektrische haard.

Veel klanten van Multihaarden die er over nadenken om een elektrische haard aan te schaffen, hebben vragen over de werking, het onderhoud en meer. Lees hieronder alles wat je wilt weten.

1. Hoe werkt een elektrische haard en wat zijn de belangrijkste componenten ervan?

Een elektrische haard werkt door elektriciteit te gebruiken om warmte te genereren en het uiterlijk van een traditionele hout- of gashaard te simuleren. De belangrijkste componenten omvatten doorgaans een verwarmingselement, een ventilator, LED-verlichting of holografische technologie voor het vlameffect, een bedieningspaneel en soms een afstandsbediening.

2. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een elektrische haard ten opzichte van een traditionele hout- of gashaard?

Voordelen van elektrische haarden zijn onder meer energie-efficiëntie, installatiegemak, geen ventilatie of schoorsteen nodig, veiligheid (geen echte vlammen) en aanpasbare vlameffecten en kleuren.

3. Welke maat elektrische haard moet ik kiezen voor mijn woonkamer en hoe moet ik deze opmeten?

Meet de breedte, hoogte en diepte van uw beschikbare ruimte. In bijna elke ruimte kan een sfeerhaard komen te staan, zoals in uw woonkamer, studeerkamer, keuken of badkamer. Kies een haard die binnen deze afmetingen past. Zorg ervoor dat de haard voldoende warmte levert voor de kamergrootte, zoals gespecificeerd door de verwarmingscapaciteit.

4. Zijn elektrische haarden energiezuinig en besparen ze op stookkosten?

Elektrische haarden zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele haarden, omdat ze geen warmte verliezen via een schoorsteen. Of u kosten bespaart hangt af van hoeveel u de haard gebruikt, de energietarieven die u heeft en of u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft.

5. Kan ik een elektrische haard gebruiken als primaire warmtebron of hoofdverwarming voor mijn huis?

Elektrische haarden kunnen over het algemeen worden gebruikt als aanvullende warmtebron voor kleinere ruimtes, maar zijn doorgaans niet ontworpen als primair verwarmingssysteem voor een heel huis. Er zijn wel haarden met een hogere verwarmingscapaciteit, maar bij veel gebruik van de haard en bij ongunstige tarieven voor stroom kan dit juist tot extra kosten leiden.

6. Welke soorten verwarmingselementen gebruiken elektrische haarden en hoe effectief zijn ze in het leveren van warmte?

Elektrische haarden maken soms gebruik van infrarood-, maar meestal van geforceerde ventilatorverwarmingselementen. Infrarood zorgt voor stralingswarmte en is efficiënter voor verwarming van één specifieke plek in huis (bijvoorbeeld de bank), terwijl verwarming met ventilator de warmte snel door de kamer verspreidt.

7. Zijn er verschillende stijlen en ontwerpen van elektrische haarden die bij mijn interieur passen?

Ja, elektrische haarden zijn er in veel verschillende stijlen, waaronder aan de muur gemonteerde, vrijstaande, schouwpakketten, cinewall en inbouwmodellen. U kunt afwerkingen, kleuren, ontwerpen en vaak ook het decor van het vuurbed kiezen die bij uw interieur passen.

8. Worden elektrische haarden geleverd met afstandsbedieningen of slimme functies voor eenvoudige bediening?

Veel elektrische haarden worden voor uw gemak geleverd met afstandsbedieningen. Sommige modellen zijn ook uitgevoerd met smart home-systemen of een app, waardoor u ze kunt bedienen via smartphones of spraakopdrachten. Bediening op de haard zelf is eigenlijk altijd mogelijk.

9. Op welke veiligheidsvoorzieningen moet ik letten bij een elektrische haard om ongelukken en oververhitting te voorkomen?

Zoek naar functies zoals bescherming tegen oververhitting, glas dat koel aanvoelt, kindersloten en automatische uitschakeltimers om de veiligheid te garanderen bij het gebruik van een elektrische haard. De haarden die u op www.multihaarden.nl vindt, voldoen allemaal aan Europese richtlijnen en zijn daarmee veilig te noemen.

10. Welk onderhoud is nodig voor een elektrische haard en zijn er garanties die Multihaarden of garanties die fabrikanten bieden?

Elektrische haarden vergen minimaal onderhoud, meestal beperkt tot af en toe afstoffen en het schoonmaken van het glas. Fabrikanten bieden vaak garanties variërend van één tot meerdere jaren, afhankelijk van het merk en model. Controleer voor aankoop de garantievoorwaarden.